Splash screen media

HERKOMST VAN CACAO

 1. 250 B.C. DE EERSTE CHOCOMEL

  Dit had je misschien niet verwacht maar de eerste chocolademelk was geen Chocomel en werd ook niet gemaakt op basis van melk! Het waren de Maya’s die cacao bewerkten tot pasta en deze mengden met water en chili. Ook de naam was anders; dit drankje was (nog) geen Chocomel maar werd xocoatl genoemd.

  Ga naar producten
 2. 1400 GODENDRANK Xocoatl had een verkwikkend effect en werd daarom gezien als godendrank. Er is door de jaren heen eigenlijk dus niet zoveel veranderd ;) Hierdoor was cacao heel waardevol en werd het zelfs gebruikt als betaalmiddel in de ruilhandel met de Azteken.
 3. 1527 CACAO GAAT DE GRENS OVER Ontdekkingsreiziger Hernán Cortés belandde in 1519 in Mexico. Daar ontdekte hij wat de Maya’s met cacao konden en deden en nam het mee naar Spanje. Tot de zeventiende eeuw lukte het om cacao verborgen te houden voor de rest van Europa.
 4. 1700 EEN KLOOSTER VOL CACAO Alleen Spaanse monniken mochten namelijk cacaobonen bewerken. Zij maakten nieuwe combinaties met melk, suiker of kaneel en vonden ook uit dat cacaodrank lekkerder smaakt als deze warm is.
 5. 1828 VAN BOON NAAR POEDER Het was een Nederlander - van Houten - die een manier vond om cacao tot poeder te bewerken. Zo kon er makkelijker een drankje van kon worden gemaakt. Dit zorgde voor massaproductie maar had nog wel één nadeel: de chocoladedrank moest direct opgedronken worden. Nouja, nadeel.. ;)

HET ONTSTAAN VAN CHOCOMEL

 1. 1932 TEN MINSTE HOUDBAAR TOT... Er was al veel veranderd sinds de Maya’s xocoatl introduceerden. Goed woord trouwens voor een ouderwets spelletje galgje, xocoatl. Extra lekker onder het genot van een Chocomel ;). Waar Van Houten er voor zorgde dat chocolademelk voor meer mensen gemaakt kon worden, ontdekten de knappe koppen bij Nutricia een manier om chocolademelk langer houdbaar te maken. Ze noemden de chocolademelk Melcola en zorgden dat het drankje ook in de horeca werd geïntroduceerd.
 2. 1936 MELCOLA NIET DE ENIGE ÈCHTE De naam Melcola was al in gebruik, waardoor de chocolademelk als Chocomel werd geïntroduceerd. Deze naam moest nog worden afgekocht voor 50 gulden, wat voor die tijd heel veel geld was. We hebben er dus iets voor over moeten hebben, maar dan ben je ook wel de enige èchte ;).
 3. 1948 FABRIEK OP VOLLE TOEREN Na de Tweede Wereldoorlog werd alles beter, ook voor Chocomel. De Chocomelproductie werd opnieuw gestart. In de jaren ’50 kwam ieders favoriete chocoladedrank ook in de winkels te liggen. Zo kon ècht iedereen genieten van een lekkere Chocomel!
 4. 1950-1980 CHOCOMEL, DAT PROEF JE WEL Ondertussen was Chocomel onmisbaar geworden. Om de heerlijke smaak nog beter naar voren te brengen werden een aantal iconische advertenties en campagnes gemaakt. De ietwat oudere fans kennen de slogan “Chocomel, dat proef je wel” vast nog!

CHOCOMEL GROEIT DOOR

 1. 1980 DÉ CHOCOMEL ERVARING In 1980 maakte het merk een uitstapje van chocolademelk naar een eigen songfestival! De enige èchte fans konden het Chocomellied 'Shoebidoewhaa!' inzingen in de Chocomel telefoonlijn. Helaas zijn er geen nieuwe zangtalenten ontdekt, maar hebben een paar deelnemers wel mooie prijzen gewonnen.
 2. 1981 CHOCOMEL MAAKT EEN OMMEKEER Dat een ijskoude Chocomel het allerlekkerste smaakt bij warm weer werd ook ontdekt in de Arabische wereld. Dit zorgde er wel voor dat de linkerhand in het logo werd omgedraaid naar een rechterhand. In de Arabische wereld wordt een linkerhand namelijk als onrein beschouwd wordt. En Chocomel is natuurlijk veel te lekker om als onrein te worden gezien!
 3. 1986-1991 "IEDEREEN IS ER WILD VAN"

  We maken bij Chocomel niet alleen de enige èchte. Door de jaren heen hebben we ook een aantal reclameklassiekers gemaakt die vooral op televisie te zien waren.

  Ga naar de chocomel commercials
 4. Jaren '90 KLEUR BEKENNEN De pakken Chocomel waren ondertussen niet meer weg te denken uit de winkels. Net als de iconische ‘Chocomelgele’ kleur. Deze kleur hoorde vanaf dat moment daarom ook bij de enige èchte.
 5. 2001-2008 CHOCOMEL GAAT DOOR FrieslandFoods nam in 2001 Chocomel over van Nutricia om de eeuwenoude kennis van chocolade te gebruiken en zo Chocomel nóg lekkerder te maken. In 2008 gingen FrieslandFoods en Campina samen verder als één bedrijf. Daarom ken je Chocomel vanaf dat moment als onderdeel van FrieslandCampina.
 6. 2013 DE NIEUWE CHOCOMEL

  Vanaf 2013 komt er een nieuw design voor de blikjes! De smaak van Chocomel is nog altijd hetzelfde en net zo lekker gebleven, alleen dan in een nieuw, modern jasje.

  Naar de productpagina