Vul je spaarcode in

Heb je een product van Chocomel gekocht voorzien van het Eurosparen logo? Dan vind je op de verpakking een unieke code. Voer deze hier in en druk op ‘Controleer en voeg toe ›’.

Waar vind ik de code? ›

Hoofdstuk 1

Herkomst van cacao

250 B.C.

De eerste chocomel

De Maya’s waren de eersten die cacao bewerkten tot pasta. Zij mengden deze pasta met water en chili en noemden het drankje Xocoatl: dit was de eerste chocoladedrank.

Ga naar producten

1400

Godendrank

De chocoladedrank Xocoatl had een verkwikkend effect en werd daarom gezien als godendrank. Cacao was dus zeer waardevol en werd gebruikt als betaalmiddel bij de ruilhandel met de Azteken.

1527

Cacao gaat de grens over

Toen ontdekkingsreiziger Hernán Cortés in 1519 in Mexico belandde, ontdekte hij de waarde en kracht van cacao en nam het mee naar Spanje. Cacao werd tot de zeventiende eeuw verborgen gehouden voor de rest van Europa.

1700

Een klooster vol cacao

Alleen Spaanse monniken mochten cacaobonen bewerken. Zij maakten nieuwe combinaties met melk, suiker of kaneel en vonden ook uit dat cacaodrank lekkerder smaakt als deze warm is.

1828

Van boon naar poeder

De Nederlander Van Houten vond een manier om cacao te bewerken tot poeder waardoor er makkelijker een drankje van kon worden gemaakt. Dit bevorderde de massaproductie, maar de drank kon wel alleen direct na bereiding worden gedronken.

Hoofdstuk 2

Het ontstaan van chocomel

1932

Ten minste houdbaar tot...

Nutricia ontdekte een methode om chocolademelk langer houdbaar te maken. Hierdoor kon deze worden geïntroduceerd in de horeca, en dat gebeurde onder de naam Melcola.

1936

Melcola niet de enige èchte

De naam ‘Melcola’ was al in gebruik, daarom werd Chocomel geïntroduceerd. Chocomel stuitte ook op bezwaar, maar deze bezwaren konden worden afgekocht voor 50 gulden. Dat was namelijk destijds heel veel geld!

1948

Fabriek op volle toeren

Na De Tweede Wereldoorlog ging melk van de bon en werd de productie opnieuw gestart. Chocomel kwam in de jaren ’50 ook in de winkels te liggen.

1950-1980

Chocomel, dat proef je wel

Chocomel was inmiddels niet meer weg te denken uit de markt en maakte een aantal iconische advertenties en campagnes die gericht waren op de heerlijke smaak. Herken je de slogans nog?

Hoofdstuk 3

Chocomel groeit door

1980

Dé Chocomel ervaring

Chocomel kwam in 1980 met een eigen songfestival. Fans konden het Chocomel lied 'Shoebidoewhaa!' inzingen in de Chocomel telefoonlijn.

1981

Chocomel maakt een ommekeer

Een ijskoude Chocomel smaakt het lekkerst bij warm weer en dat ontdekten ze ook in de Arabische wereld. De linkerhand in het logo werd omgedraaid, omdat deze daar wordt beschouwd als onrein.

1986-1991

"Iedereen is er wild van"

Chocomel maakte een aantal reclameklassiekers. Ken je ze nog?

Ga naar de Chocomel commercials

Jaren '90

Kleur bekennen

De pakken van Chocomel waren inmiddels niet meer weg te denken uit de winkels, net als de iconische gele kleur. Daarom werd besloten dat deze gele kleur toebehoorde aan de enige èchte.

2001-2008

Chocomel gaat door

In 2001 nam FrieslandFoods Chocomel over van Nutricia. Zij hebben het doel de eeuwenoude kennis van chocolade te gebruiken voor de ontwikkeling van nóg lekkerdere chocolademelk. In 2008 is FrieslandFoods gefuseerd met Campina. Chocomel is vanaf dat moment van FrieslandCampina.

2013

De nieuwe Chocomel

Chocomel slaat een nieuwe weg in op het gebied van design. Een nieuwe toekomst, maar met de vertrouwde smaak van Chocomel. De enige èchte.

Naar de productpagina